Studenten Manager/Ondernemer Horeca vertellen over hun opleiding

‘Op de opleiding Manager/Ondernemer Horeca ontwikkel je een stevige basis voor de toekomst’

In het laatste jaar van de opleiding Manager/Ondernemer Horeca (middelbare hotelschool) op het Horeca & Toerisme College krijgen alle studenten dezelfde opdracht: een week lang je eigen restaurant runnen in het Leerrestaurant van het College. In duo’s bedenken de studenten een restaurantconcept, wat ze vervolgens uitwerken in het menu, de aankleding en de marketing. Daarnaast sturen ze zelf hun personeel aan in de bediening (eerstejaars studenten!) en de keuken. Doel? Een week lang een drukbezet restaurant waar ze alles wat ze geleerd hebben tijdens hun opleiding en stages in de praktijk brengen.

Djina Matic, Elisa van Otterlo, Roos Hylkema en Mike Leevendig staan aan de vooravond van hun eigen restaurant. Djina en Elisa openen La via en rose, een Frans chique restaurant met een roze tintje. Roos en Mike bedachten La Maison, een restaurant in huiselijke sfeer waar iedereen zich welkom voelt. Ze hebben alle vier veel zin in hun ondernemersweek. Djina: “Ik koos voor de opleiding Manager/Ondernemer Horeca omdat ik de droom had ooit mijn eigen Servische restaurantje te starten. Nu kan ik alvast wat laten zien met La Vie en Rose”. 

Brede opleiding
De vier studenten zijn blij dat ze gekozen hebben voor de opleiding Manager/Ondernemer Horeca. “Het is een heel brede opleiding waar je veel leert. Leidinggeven, ondernemen, maar ook veel kennis van horeca”, zegt Elisa. “Maar ook als je niet in de horeca wil werken, leg je een goede basis voor andere branches.” “En je kan super leuke stages lopen”, vult Roos aan. “Je krijgt echt de mogelijkheid om heel veel te ontdekken”. Mike: “De stages zijn heel belangrijk. Kies goed wat bij je past en probeer op verschillende plekken stage te lopen. Ik heb zelf stage gelopen op Texel. Maar je kan ook écht voor het buitenland kiezen. Bonaire of Curaçao bijvoorbeeld”. 

Het college
En hoe is het om op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein te studeren? “Leuk!” klinkt het bijna in koor. Djina: “Het is een fijne plek buiten de stad. Goed bereikbaar met de bus en je kan je auto makkelijk parkeren”. Elisa vervolgt: “Het is een kleine en persoonlijke school. Iedereen kent elkaar en je kan de docenten snel vinden. Als eerstejaars student hoor je er meteen bij!” Drie van de vier gaan volgend jaar studeren aan het hbo. “Ik ga de kleinschaligheid missen, dat heb je niet op de Hogeschool”, zegt Djina. “Maar ik weet wel zeker dat ik hier een goede basis heb gelegd voor het hbo. Veel beter dan toen ik van de havo afkwam”. 

Tip voor aankomende studenten
Een laatste tip voor studenten die geïnteresseerd zijn in de opleiding Manager/Ondernemer Horeca? “Ondernemend zijn. En je leert leidinggeven door veel van de praktijk te weten. Dus daar horen ook basisvakken bij als ‘tafel opdekken’. Wees je daarvan bewust”.

Wil jij meer weten over de opleiding Manager/Ondernemer Horeca? Kijk hier.
 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: