Oud-Studenten vertellen meer

‘Een internationale stage is echt een meerwaarde voor je opleiding Toerisme’


Dat je met een mbo-opleiding Toerisme alle kanten op kan, bewijst oud-student Marieke Heidweiller.  Ze studeerde verder aan het hbo (ook Toerisme) en werkt nu al weer 5 jaar als specialist Onderwijsplanning en Roostering voor ROC Midden Nederland. Zodra ze het Horeca & Toerisme College binnenkomt krijgt ze weer hetzelfde gevoel als toen ze er nog studeerde. ‘De sfeer is hier altijd heel goed. Iedereen kent elkaar’.

Een opleiding in het Toerisme

Marieke wilde stewardess of standplaats hostess worden. Vandaar dat ze koos voor een opleiding toerisme. Uiteindelijk liep ze stage bij een congrescentrum, op een reisbureau én bij een animatieteam in Orlando, Florida. “Op al mijn stages leerde ik weer andere dingen”, vertelt Marieke. “Bij het congrescentrum ging het van zalenverhuur tot barwerkzaamheden. Het reisbureau zat in Laren, dus daar kwamen heel rijke klanten waarvoor ik reizen boekte. Totaal anders dan wat ik tijdens mijn studie leerde. Daar leer je echt om door te vragen wat iemand wil. Hier kon ik boeken wat ik wilde, want de klanten vonden alles goed als het maar luxe was”. De beste ervaring had ze in Amerika. “Naar het buitenland gaan zou ik iedereen aanraden. Het is zo’n belevenis, zo’n mooie ervaring. Je wordt heel zelfstandig en leert de taal super snel”. 

Marieke aan het werk op ROC Midden Nederland
Marieke aan het werk op ROC Midden Nederland

Voorsprong op het HBO
Mede door haar Amerika-avontuur merkte ze op het hbo dat ze echt een voorsprong had op haar mede-studenten. Marieke: “De talen gingen me super makkelijk af. En dat voor iemand met dyslexie die de taalvakken op het vmbo maar nét haalde. Kennis van topografie en de coderingen in de luchtvaart waren mij al lang bekend. Maar ook het gastvrij zijn en representativiteit. Nog steeds ben ik altijd heel voorzichtig in mijn kledingkeuze. Ik wil er altijd representatief uitzien en ben blij dat ik dat op het Horeca & Toerisme College meegekregen heb”. 

Heel andere baan
Een paar jaar geleden was het veel lastiger om een baan in het toerisme te vinden dan dat het nu is. Vanwege haar bijbaantje als roostermaker in de gehandicaptenzorg besloot Marieke na haar studie te solliciteren op een vacature bij haar voormalige onderwijsinstelling. Ze werd aangenomen! “Tijdens mijn studies en stages in het Toerisme leerde ik puzzelen en plannen. Dat komt nu mooi van pas. En ik vind het nog steeds heel leuk om mensen ergens in te betrekken of mee te nemen”. 

Internationaal is meerwaarde
Een tip voor aankomende Toerisme studenten? “Het Toerisme is een super leuke branche en de opleiding is heel breed. Wees je wel bewust dat je vaak moet werken als andere mensen vrij zijn. En kies voor een internationale stage. Dat is echt een meerwaarde voor je opleiding en ontwikkeling”.

Een opleiding Toerisme iets voor jou? Kijk snel bij onze opleidingen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: