Zelfstandig Werkend Kok (bbl, mbo)

  • Niveau 3
  • BBL

Wat doe je als zelfstandig werkend kok?

Je werkt in je eentje (zelfstandig) in een klein restaurant of in teamverband in de keuken van bijvoorbeeld een groot hotel. Je kunt zelf een menu samenstellen en bereiden, goed communiceren met de rest van de brigade en de bediening. Bij jou draait het erom je gast een onvergetelijke avond te bezorgen!

Is deze mbo-opleiding Zelfstandig Werkend Kok iets voor mij?

Jouw passie is koken. Je bent creatief en durft risico's te nemen. Je bent een aanpakker en bent flexibel. Kun je ook goed plannen en ben je stressbestendig? Dan is deze koksopleiding iets voor jou!

 

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25182 Zelfstandig werkend kok

Wat leer je tijdens de niveau 3 opleiding Zelfstandig Werkend Kok?

Je leert tijdens deze opleiding hoe je recepten aanpast, nieuwe recepten ontwikkelt en hoe je gerechten bereidt. Ook is er aandacht voor sociale vaardigheden, want contact met de gast wordt steeds belangrijker.

Hoe ziet de mbo opleiding Zelfstandig Werkend Kok eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep als kok, een aantal algemene vakken en je gaat aan de slag in de praktijk (stagelopen en/of werkend leren). Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen in de week in de praktijk bij een bedrijf leert.

Tijdens de opleiding leer je:

  • Werkzaamheden plannen  
  • Mise en place maken (voorbereidende werkzaamheden)
  • Recepten aanpassen, nieuwe recepten ontwikkelen en een menukaart opstellen
  • Producten en gerechten bereiden
  • Werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
  • Onderhoud verrichten aan keukeninventaris 
  • Delegeren en bewaken van werkzaamheden
  • Producten bestellen, ontvangen, controleren en opslaan
  • Calculeren
  • Keukenadministratie, ondersteunen verbetering efficiency en beheersing van kosten
  • Elke dag ben je bezig met kwaliteitsverbetering; jouw gerechten hebben een eigen signatuur.

Algemene vakken:

  • Nederlands 2F
  • Beroepsgericht Engels
  • Rekenen 2F
  • Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je Koksopleiding

Na drie jaar studeer je af als zelfstandig werkend kok en ga je aan de slag in de keuken van diverse bedrijven in de horeca. Of je gaat werken in een instellingskeuken. Je kan ook verder studeren binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de niveau-4-opleiding Gespecialiseerd Kok. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken aan. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

  • Boekenpakket, ongeveer € 300,- (via Studers)
  • Laptop
  • Activiteiten / workshops / excursies (verschilt per activiteit) 
  • Veiligheidsschoenen, ongeveer € 38,-
  • Een koksbroek en koksbuis wordt per les door de school beschikbaar gesteld.

  • De messen voor de lessen worden door school beschikbaar gesteld.

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne en eigentijdse gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar,  het Evenementenbureau Eventory en een international office. Als student aan de koksopleidingen krijg je les in moderne keukens, voorzien van de nieuwste apparatuur. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je er zo (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: