Zelfstandig Werkend Kok (bbl, mbo)

  • Niveau 3
  • BBL

Wat doe je als zelfstandig werkend kok?

Je werkt zelfstandig in een klein restaurant. Of juist in teamverband in de keuken van bijvoorbeeld een groot hotel. Je kunt zelf een menu samenstellen en bereiden. Je kunt goed communiceren met de rest van de keukenbrigade en de bediening. Bij jou draait het erom dat de gast een onvergetelijke avond krijgt!

Is deze mbo-opleiding Zelfstandig Werkend Kok iets voor mij?

Jouw passie is koken. Ben je daarnaast creatief en durf je risico's te nemen? Ben je een aanpakker en flexibel? Kun je ook nog goed plannen en ben je stressbestendig? Dan is deze koksopleiding op niveau 3 écht iets voor jou!

In het eerste leerjaar starten studenten Gespecialiseerd Kok (niveau 4) samen met studenten Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) in een gezamenlijk startjaar. Dit geeft jou de unieke kans om te versnellen en te verdiepen. En ontwikkel je je eigen ambitie, eigenaarschap en vakmanschap.

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25182 Zelfstandig werkend kok

Welkom op het Horeca & Toerisme College

Wat leer je tijdens de niveau 3 opleiding Zelfstandig Werkend Kok?

Je leert tijdens deze opleiding hoe je recepten aanpast, nieuwe recepten ontwikkelt en hoe je gerechten bereidt. Ook is er aandacht voor sociale vaardigheden, want contact met de gast én je collega's is erg belangrijk.

Hoe ziet de mbo opleiding Zelfstandig Werkend Kok eruit?

De opleiding Zelfstandig Werkend Kok is een bbl-opleiding. Bbl staat voor beroeps begeleidende leerweg en dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen in de week in de praktijk bij een bedrijf leert. Tijdens de opleiding leer je:

  • Werkzaamheden plannen  
  • Mise en place (voorbereidende werkzaamheden)
  • Recepten aanpassen, nieuwe recepten ontwikkelen en een menukaart opstellen
  • Producten en gerechten bereiden
  • Werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
  • Onderhoud verrichten aan keukeninventaris 
  • Delegeren en bewaken van werkzaamheden
  • Producten bestellen, ontvangen, controleren en opslaan
  • Calculeren en keukenadministratie

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Gastvriendelijkheid

Planningen maken

Gerechten bedenken en bereiden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je Koksopleiding

Na drie jaar studeer je af als zelfstandig werkend kok. Je kunt bij diverse bedrijven in de horeca aan de slag in de keuken. Of je gaat werken in een instellingskeuken. Je kan ook verder studeren binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de niveau-4-opleiding Gespecialiseerd Kok. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken aan. De geschatte kosten hiervoor zijn:

  • Boekenpakket, ongeveer € 300,- (via Studers)
  • Laptop
  • Activiteiten / workshops / excursies (verschilt per activiteit) 
  • Veiligheidsschoenen

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een International Office.

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: