Manager/Ondernemer Horeca (Middelbare Hotelschool) (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je als manager of ondernemer in de horeca?

Je geeft leiding aan de medewerkers in een horecabedrijf. Samen met je personeel zorg je voor een prettig verblijf van de gasten. Je bent verantwoordelijk voor (een deel) van de bedrijfsvoering. Waaronder de financiën, bestellingen en de personeelsplanning. Als manager of ondernemer ben je het gezicht en aanspreekpunt van het bedrijf, of de afdeling waar je werkt: voor de gasten, de medewerkers en leveranciers. Wanneer nodig spring je bij tijdens de uitvoerende werkzaamheden in de bediening of in de keuken.

Is de Middelbare Hotelschool iets voor mij?

Je kunt organiseren en je bent zakelijk en ondernemend. Daarbij kun je goed met mensen omgaan en hou je van samenwerken. Want in je eentje run je natuurlijk geen horecaonderneming. Spreekt dit jou aan? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25184 Ondernemer horeca/bakkerij (Manager/ondernemer horeca)

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Manager/Ondernemer Horeca?

Tijdens deze driejarige opleiding leer je hoe je een ondernemingsplan opstelt en met welke horecawetten en regelgeving je rekening moet houden. Je ondernemingsplan bevat personeelsplannen, inkoopplannen en een financieel plan. Je doet ook marktonderzoek. Om een goed plan te kunnen maken, moet je de horecapraktijk en de werkvloer leren kennen van een restaurant, keuken, hotel of foodtruck.

Hoe ziet de niveau 4 opleiding Manager/Ondernemer Horeca eruit?

De opleiding Manager/Ondernemer Horeca duurt drie jaar. Je krijgt les in de vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, met daarnaast een aantal algemene vakken. Je gaat ervaring opdoen en in de praktijk leren op je stage en in de praktijk op school. Tijdens deze mbo-opleiding leer je:

  • Omgaan met gasten: communiceren, sfeer, sociale hygiëne
  • Leidinggeven aan je medewerkers: begeleiden en aansturen, arbeidsomstandigheden, contracten
  • Hotelmanagement: frontoffice en housekeeping
  • Financieel management en administratie 
  • Basiskennis van de horeca: bediening en keuken
  • Dranken- en warenkennis: wijn en spijs, gastronomie
  • Inkoop en voorraadbeheer, keuze van leveranciers
  • Marktonderzoek en marketing: doelgroepen en trends
  • Van een goed idee een ondernemersplan maken

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Stage lopen als Manager/Ondernemer Horeca

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in een keuken, restaurant of hotel. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens de opleiding loop je op verschillende plekken stage. En doe je veel ervaring op in het leerrestaurant op school. Ook loop je een blokstage. Daarin richt je je op uitvoerende en managementtaken. Je bent dan een langere periode (tien tot twintig weken) fulltime in een stagebedrijf werkzaam. Wil jij stage lopen in het buitenland? Ook dat is mogelijk bij de opleiding Manager/Ondernemer Horeca.

Na de Middelbare Hotelschool

Na drie jaar studeer je af als Manager/Ondernemer Horeca en kun je aan de slag bij  een (middel)groot horecabedrijf, zoals een hotel of restaurant. Ook kun je zelf een bedrijf beginnen als ondernemer. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de hbo-opleidingen:

  • Hogere Hotelschool (verkort traject)
  • Facilitair Management
  • Lerarenopleiding Consumptieve Technieken

Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten mbo-opleiding Manager/Ondernemer Horeca

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De leslocatie

Wegens de verbouwing van het Horeca & Toerisme College worden de lessen van de opleiding Manager/Ondernemer Horeca in het huidige schooljaar 2019-2020 gegeven op het Herculesplein 303 in Utrecht. Studenten die in september 2020 bij ons komen studeren, starten hun opleiding in het moderne, vernieuwde gebouw aan de Newtonbaan 12 in Nieuwegein.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: