Wat doe je in dit beroep?
Als horecamanager of -ondernemer ben je het gezicht van een bedrijf. En het aanspreekpunt voor gasten, medewerkers en leveranciers. Je bent verantwoordelijk voor (een deel van) de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan financiën, bestellingen en de personeelsplanning.
Je geeft leiding aan de medewerkers in een horecabedrijf. Samen met je personeel zorg je voor een prettig verblijf van de gasten. Indien nodig spring je bij tijdens de uitvoerende werkzaamheden in de bediening of in de keuken.
Is de Middelbare Hotelschool iets voor mij?
Je hebt belangstelling voor organiseren en voor de horeca. Je bent zakelijk en ondernemend ingesteld en schrikt niet terug voor complexe vraagstukken. Je kunt goed met mensen omgaan en je houdt van samenwerken, want in je eentje run je natuurlijk geen horecaonderneming.
Lees meer over de ervaringen van studenten van de opleiding Manager/Ondernemer Horeca.
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 4Duur
3 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 1.239-Crebonummer en naam
- 25184 Ondernemer horeca/bakkerij (Manager/ondernemer horeca)
Student Talal vertelt over de opleiding Manager/Ondernemer Horeca

Wat leer je op de opleiding Manager/Ondernemer Horeca?
Tijdens deze driejarige mbo-opleiding leer je ondernemen in de horeca. Je leert hoe je een ondernemingsplan opstelt met een financieel plan en wat een personeelsplan en een inkoopplan inhoudt.
Een deel van je plan voer je ook in de praktijk uit. Om een goed plan te kunnen maken, moet je de horecapraktijk en de werkvloer leren kennen van een restaurant, keuken of hotel. Kortom: een uitdagende en brede opleiding.
Hoe ziet deze niveau 4 opleiding eruit?
Naast theoretische vakken doe je ervaring op tijdens je stage en in de praktijk op school. Tijdens de opleiding heb je de keuze tussen jezelf ontwikkelen tot ondernemer in een klein tot middelgroot horecabedrijf of tot manager in een middelgroot tot groot horecabedrijf. Je leert:
Ondernemen
- Van een goed idee een ondernemingsplan maken
- Marktonderzoek, marketing en inkoopbeleid
Leidinggeven
- Begeleiden en aansturen van medewerkers
- Personeels- en financieel management
Hospitality
- Vakvaardigheden horeca: bediening en keuken
- Dranken- en warenkennis: wijn en spijs, gastronomie
- Hotelmanagement en frontoffice
Social skills
- Zelfontplooiing, beroepsidentiteit en burgerschap
- Omgaan en communiceren met gasten en medewerkers
- Sfeer en sociale hygiëne
Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Dit ga je leren
Marktonderzoek doen
Samenwerken
Gastvriendelijkheid
Leidinggeven
Professioneel communiceren
Wijn & Spijs-combinaties
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de keuken, de bediening en de frontoffice van een hotel. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.
Tijdens de opleiding Manager/Ondernemer Horeca loop je op verschillende plekken stage, zowel bij leerbedrijven als in het leerrestaurant op school. Ongeveer de helft van je opleiding bestaat uit praktijkervaring opdoen. Ook is het mogelijk om stage te lopen in het buitenland zoals in Spanje, Ierland en de Nederlandse Antillen.
Na de Middelbare Hotelschool
Na 3 jaar studeer je af als manager/ondernemer horeca. Je kunt aan de slag bij een (middel)groot horecabedrijf, zoals een hotel of restaurant. Of je start als ondernemer een eigen bedrijf.
Ook kun je verder studeren binnen het mbo of het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de Hogere Hotelschool (verkort traject) of Lerarenopleiding Consumptieve Technieken.
Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten mbo-opleiding Manager/Ondernemer Horeca
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen aan zoals boeken. De geschatte kosten hiervoor zijn:
- Boekenpakket, ongeveer € 150,-
- Laptop
- Activiteiten / workshops / excursies (verschilt per activiteit)
- Kleding (zelf aanschaffen)
Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht
Het Horeca & Toerisme College heeft een prachtige leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. In dit moderne gebouw vind je leerrestaurant Lokaal, een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het college is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer met een bushalte voor de deur. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.
Aanmelden
Na de zomer starten? Aanmelden kan nog, je hebt daarvoor DigiD nodig.