Leidinggevende Toerisme & Recreatie - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Opleiding tot leidinggevende toerisme & recreatie

Op de mbo-opleiding Leidinggevende Toerisme & Recreatie leer je hoe je mensen een onvergetelijke vakantie of dagje uit bezorgt. Gastvrijheid staat voorop. Daarbij blijf je commercieel denken: hoe lever ik de beste service voor de beste prijs? Je leert hoe je een team aanstuurt en collega's motiveert. Om ook buitenlandse gasten te woord te kunnen staan, krijg je les in Engels, Duits en Spaans.

Onze ervaren docenten staan in contact met het werkveld en bieden jou daarom de beste begeleiding. Hierbij staat persoonlijke aandacht voor jou en jouw ontwikkeling centraal.

Je werkt als specialist of leidinggevende in een hotel, recreatiebedrijf, vakantieparken, touroperator of reisbureau. Bij jou staan klanten en gasten voorop. Je krijgt er energie van om te zorgen dat ze zich thuis en welkom voelen. Organiseren, adviseren, leidinggeven: jij doet het allemaal. Of dit nu in Nederland is of in het buitenland.

Is Leidinggevende Toerisme & Recreatie iets voor jou?

 • Ben jij enthousiast en gastvrij?
 • Wil je graag met mensen werken?
 • Vind je het leuk om Spaans, Engels of Duits te spreken?
 • Lijkt het je leuk om: reizen te organiseren en reizigers toeristische informatie te geven, in een animatieteam of een hotel te werken of bezoekers te ontvangen op hun reisbestemming ?

Dan is de opleiding Leidinggevende Toerisme & Recreatie écht iets voor jou.

Doordat je in een gezamenlijk basisjaar start, krijg je de kans om alle kanten van de richting te leren kennen. Zo kun je ontdekken wat bij je past. Je kiest voor de start van het tweede jaar definitief voor toerisme of recreatie.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25647 Leidinggevende Travel & Hospitality

Het werk van een leidinggevende toerisme & recreatie

Jij bezorgt gasten een onvergetelijk verblijf. Organiseren, adviseren, leidinggeven: jij doet het allemaal. Of het nu gaat om recreatieve en sportieve activiteiten, of bij een touroperator of als leidinggevende in een hotel. Je kan zowel aan de slag in Nederland als in het buitenland. 

Inhoud van de opleiding Leidinggevende Toerisme & Recreatie

De opleiding Leidinggevende Toerisme & Recreatie is een mbo niveau 4 bol-opleiding. De opleiding duurt 3 jaar. Het eerste jaar is een breed basisjaar, daarna kies je voor een definitieve richting: Toerisme of Recreatie. Tijdens je opleiding maak je kennis met verschillende functies in de hospitality en toeristische sector. Dat doe je niet alleen in de les, maar ook door praktijkopdrachten. Tijdens workshops en excursies bezoek je bedrijven en leer je je kennis toepassen in de praktijk. 

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. Dankzij keuzedelen en een excellentietraject kan je zelf kiezen wat je interessant vindt om meer over te leren. Naast gastvrijheid en vreemde talen, leer je alles over belangrijke toeristische bestemmingen in de wereld. 

Je krijgt les in:

 • Gasten/klanten ontvangen, informeren en adviseren
 • Reizen en andere producten en diensten verkopen en de financiële administratie verwerken
 • Omgaan met klachten
 • Leren presenteren en representatief overkomen
 • Toeristische informatie verzamelen en begrijpelijk en aantrekkelijk presenteren
 • Leidinggeven
 • (Online) commerciële vaardigheden
 • Werken in een internationale omgeving 
 • Begeleiden en organiseren van (animatie-) activiteiten voor verschillende doelgroepen

Dit ga je leren

Leidinggeven

Gastvriendelijkheid

Professioneel communiceren

Activiteiten organiseren en begeleiden

Vakkennis

Vreemde talen

Stage

Ervaring doe je op in de praktijk. Zo draai je mee met verschillende evenementen op en buiten de school, maar loop je ook stage. Je kunt stagelopen bij verschillende bedrijven.

 • Kies je voor de richting recreatie, denk dan aan: vakantieparken, hotels, campings, pretparken, evenementenbedrijven en bedrijven binnen de dagrecreatie.
 • Ga je voor toerisme dan kun je stage lopen bij bijvoorbeeld hotels, reisorganisaties, vakantieparken en congrescentra. 
 • Als je 18 jaar of ouder bent, kun je ook een uitdagende stage lopen in het buitenland!
   

Wat kun je na de opleiding Leidinggevende Toerisme & Recreatie?

Doorstromen naar het hbo
Na het eerste gezamenlijke jaar, kies je voor Leidinggevende Toerisme of Leidinggevende Recreatie. Na beide opleidingen kan je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding HTRO, Tourism Management of Hotel Management.

Aan het werk
Wil je direct aan de slag? Als leidinggevende toerisme kun je aan de slag als specialist of leidinggevende bij (de frontoffice van) een hotel, vakantiepark, reisbureau of touroperator in binnen- en buitenland. Als leidinggevende recreatie ben je een specialist op het gebied van entertainment, recreatie en frontoffice. Recreatiebedrijven, vakantiepark, campings, hotels en de evenementenbranche: ze staan om jou te springen.

We hebben een breed netwerk van bedrijven. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kunt ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De leermiddelen bestaan uit:

 • Boekenpakket
 • Laptop
 • Excursies en buitenlandse studiereizen (kosten verschillen per activiteit)
 • Kledingpakket

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een prachtige leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. In dit moderne gebouw vind je leerrestaurant Lokaal, een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het college is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: