Leidinggevende Toerisme (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als leidinggevende toerisme?

Je werkt als specialist of leidinggevende in een hotel, recreatiebedrijf, vakantiepark, touroperator of reisbureau. De wensen van de klant staan bij jou voorop, maar je hebt ook oog voor de bedrijfsresultaten. In je werk ben je altijd gastvrij en dienstverlenend bezig.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Ben jij een aanpakker die verantwoordelijkheid durft te nemen? Werk je graag met veel verschillende mensen? Ben je dol op taal, cultuur, buitenland, vakantie en reizen? Dan is de opleiding Leidinggevende Toerisme écht iets voor jou.

Open avond 18 oktober

Open avond 18 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25647 Leidinggevende Travel & Hospitality

Wat leer je op de opleiding Leidinggevende Toerisme?

Tijdens deze mbo-opleiding leer je hoe je een team leidt, personeel motiveert en aanstuurt. Om buitenlandse gasten tijdens een stage in Nederland of het buitenland goed te woord te kunnen staan, krijg je les in Engels en Duits. 

Hoe ziet deze opleiding eruit?

 • Gasten/klanten ontvangen, informeren en adviseren
 • Producten en diensten verkopen en transacties administratief en financieel afhandelen
 • Klachten signaleren en afhandelen
 • Communicatie met de markt verzorgen
 • Presenteren
 • Toeristische informatie verzamelen, ordenen en verstrekken
 • Leidinggeven
 • (Online) commerciële vaardigheden
 • Keuzedeel vreemde taal: Spaans

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je leert over verschillende functies in de hospitality en toeristische sector en gaat op onderzoek uit welke functie bij jou past. Je oefent de vaardigheden die nodig zijn voor het werken in de toerismesector.

Tijdens de topografielessen leer je meer over belangrijke bestemmingen over de hele wereld en leer je welke highlights belangrijk zijn. Tijdens de projectlessen ga je ook de praktijk in om bedrijven te bezoeken.

Dit ga je leren

Leidinggeven

Gastvriendelijkheid

Professioneel communiceren

Vreemde talen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven, zoals hotels, reisorganisaties, vakantieparken en congrescentra.

Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je opleiding loop je minimaal twee stages. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je ook een uitdagende stage lopen in het buitenland!

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als leidinggevende toerisme en kun je aan de slag bij een hotel, vakantiepark, reisbureau of touroperator in binnen- en buitenland. Of je studeert verder binnen het mbo, of stroomt door naar het hbo.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kunt ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket, ongeveer € 500,- (via Studers)
 • Laptop
 • Excursies en buitenlandse studiereizen (kosten verschillen per activiteit)
 • Kledingpakket 

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne gebouw vind je een nieuw restaurant (Lokaal), een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office.

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: