Leidinggevende Toerisme - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als leidinggevende toerisme?

Je werkt als specialist of leidinggevende in een hotel, recreatiebedrijf, vakantiepark, touroperator of reisbureau. Bij jou staan klanten en gasten voorop. Je krijgt er energie van om te zorgen dat ze zich thuis en welkom voelen. Organiseren, adviseren, leidinggeven: jij doet het allemaal. Of dit nu in Nederland is of in het buitenland.

Is de mbo-opleiding Leidinggevende Toerisme iets voor mij?

Ben jij een aanpakker die verantwoordelijkheid durft te nemen? Werk je graag met veel verschillende mensen? Ben je dol op taal, cultuur, buitenland, vakantie en reizen? Dan is de opleiding Leidinggevende Toerisme écht iets voor jou.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25647 Leidinggevende Travel & Hospitality

Wat leer je op de opleiding Leidinggevende Toerisme?

Je leert hoe je mensen een onvergetelijke vakantie of dagje uit bezorgt. Gastvrijheid staat voorop. Daarbij blijf je commercieel denken: hoe lever ik de beste service voor de beste prijs? Je leert hoe je een team leidt en collega's motiveert. Om ook buitenlandse gasten te woord te kunnen staan, krijg je les in Engels en Duits. 

Onze docenten hebben ervaring opgedaan in het werkveld en bieden jou daarom de beste begeleiding. Hierbij staat persoonlijke aandacht voor jou en jouw ontwikkeling centraal.

Hoe ziet deze opleiding eruit?

 • Gasten/klanten ontvangen, informeren en adviseren
 • Vakanties en andere producten en diensten verkopen en de financiële administratie verwerken
 • Omgaan met klachten
 • Leren presenteren en representatief overkomen
 • Toeristische informatie verzamelen en begrijpelijk en aantrekkelijk presenteren
 • Leidinggeven
 • (Online) commerciële vaardigheden

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Dankzij keuzedelen en een excellentietraject kan je zelf kiezen wat je interessant vindt om meer over te leren. Naast gastvrijheid en vreemde talen, leer je alles over belangrijke toeristische bestemmingen in de wereld. 

Je maakt kennis met verschillende functies in de hospitality en toeristische sector. Dat doe je niet alleen in de les, maar ook door praktijkopdrachten. Tijdens workshops en excursies bezoek je bedrijven en leer je je kennis toepassen in de praktijk. 

Dit ga je leren

Leidinggeven

Gastvriendelijkheid

Professioneel communiceren

Vreemde talen

Stage lopen tijdens je opleiding Leidinggevende Toerisme

Ervaring doe je op in de praktijk, binnen en buiten de school. Zo draai je verschillende events op en buiten de school, maar loop je ook stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven, zoals hotels, reisorganisaties, vakantieparken en congrescentra. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je ook een uitdagende stage lopen in het buitenland!

Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je opleiding loop je minimaal twee stages.

Na je opleiding Leidinggevende Toerisme

Na het behalen van je diploma kun je als specialist in toerisme doorstuderen aan het hbo: er zijn diverse studies die perfect aansluiten.

Wil je direct aan de slag in jouw vakgebied dan kan dat ook. Werkgevers staan om jou te springen! Zo kun je aan de slag bij een hotel, vakantiepark, reisbureau of touroperator in binnen- en buitenland. 

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kunt ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket, ongeveer € 500,- (via MBOwebshop)
 • Laptop
 • Excursies en buitenlandse studiereizen (kosten verschillen per activiteit)
 • Kledingpakket 

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een prachtige leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. In dit moderne gebouw vind je leerrestaurant Lokaal, een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het college is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: