Leidinggevende Recreatie Vacansoleil (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je als leidinggevende in het toerisme?

Als leidinggevende in het toerisme heb je een bruisend en actief beroep waarmee je zowel in Nederland als in het buitenland kunt werken. Je coördineert recreatieve en sportieve activiteiten, ontvangt gasten en organiseert evenementen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Werken in een internationale omgeving, vreemde talen leren, nieuwe mensen leren kennen én gasten een geweldige tijd bezorgen. En daarnaast leren hoe je leiding moet geven. Zie je het al voor je? Dan is deze opleiding iets voor jou!

 • Stages in het buitenland
 • Wekelijkse praktijkdagen
 • Introkamp + Trainingsweken
 • Projecten van echte opdrachtgevers

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25646 Leidinggevende leisure & hospitality

Wat leer je tijdens de opleiding Leidinggevende Recreatie Vacansoleil?

 • Werken in een internationale omgeving 
 • Omgaan met collega’s en gasten uit alle landen
 • Begeleiden en organiseren van entertainmentprogramma’s
 • Gasten ontvangen en informeren
 • Verkopen van producten en diensten 
 • Klachten afhandelen 
 • Contacten onderhouden 
 • Administratie en reserveringen beheren
 • Customer sales en service
 • Leiding geven en gesprekken voeren 
 • 3 moderne vreemde talen: Engels, Frans en je kiest uit Duits of Spaans

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op (internationale) stage.

Leerjaar 1
Leerjaar 1 draait helemaal om de basis. Je krijgt branchevakken als Hospitality, Entertainment en Internationaal, en algemene vakken zoals Economie, Rekenen en Engels, Frans en Duits of Spaans. Elke week vindt er een praktijkdag plaats, waar jij alles over het toerisme ontdekt. In de zomer helpen wij je aan een stage op een van onze recreatiebedrijven in 16 Europese landen.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 kies jij een specialisatie en maak je kennis met leidinggevende taken. Naast de algemene vakken krijg je dan verdiepende Front Office of Entertainment lessen. Ook dit jaar loop je stage, dit keer gericht op de specialisatie die je hebt gekozen.

Leerjaar 3
In het derde jaar ga je jezelf verder ontwikkelen op het gebied van front office of entertainment en leidinggeven. Hoe leid je een team? Hoe motiveer je je team? Dit jaar leer je hoe je deze vaardigheden in kunt zetten in de praktijk. Je gaat werken aan praktijkgerichte projecten en ook tijdens praktijkdagen neem je regelmatig de leiding. Dit jaar loop je geen stage, je studeert namelijk al af in maart! Hierdoor kun je meteen aan de slag. Werkgevers zitten in die tijd te springen om jou.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school, maar je leert vooral ook veel in de praktijk. Dit start al in het eerste jaar: elke week heb je een praktijkdag waar je alles ontdekt over het toerisme. Daarnaast ga je in de zomer 16 weken op stage bij één van de recreatiebedrijven van Vacansoleil. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede jaar loop je nog een keer stage. De stages zijn in het hoogseizoen. Want dan hebben de mensen voor wie jij gaat werken vakantie. Wil je in het buitenland stage lopen, dan zit je goed bij deze opleiding! We hebben een groot netwerk van erkende leerbedrijven die we van binnen en buiten kennen. Je komt altijd in een veilige omgeving terecht.

Na je opleiding Leidinggevende Recreatie Vacansoleil?

Na je opleiding studeer je af als Leidinggevende Recreatie Vacansoleil en ben je een specialist op het gebied van Entertainment en Front Office. Je kunt aan de slag bij Vacansoleil, maar natuurlijk ook bij andere recreatiebedrijven, bungalowparken, campings, hotels of in de evenementenbranche. Met deze kennis kom je later voor veel functies in aanmerking. Je beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden, je bent zelfstandig en je spreekt meerdere talen. Kortom, jij hebt de wereld wat te bieden!

Doorstuderen binnen het mbo of een hbo-opleiding behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de hbo-opleidingen:

 • Vrijetijdsmanagement NHTV
 • Media en Entertainment
 • Communicatie, uitstroom richting eventmanagement
 • Lerarenopleidingen

De tweejarige opleiding AD Eventmanagement aan de Hogeschool Utrecht is ook een optie. Je behaalt met deze opleiding een Associate Degree. Daarna kun je gaan werken of verder studeren aan de hbo-opleiding Communicatie.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

De intake doen we samen met Vacansoleil. Zorg dat je goed voorbereid op de intake komt. Dit kun je doen door de website te bekijken, een open dag te bezoeken en/of een doemiddag mee te draaien. Denk bij de intake aan een open en enthousiaste houding, waarbij je laat zien wie je bent.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2020 - 2021: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Vacansoleil

Deze opleiding is samen met Vacansoleil en andere ROC's ontwikkeld. Dat houdt in dat docenten van Vacansoleil een deel van de (praktijk)lessen verzorgen. Zo ervaar je vanaf dag 1 de beroepspraktijk! Meer weten over Vacansoleil? Kijk dan hier.

De leslocatie

De leslocatie van het Horeca & Toerisme College aan de Newtonbaan 12 is verbouwd. Dit betekent dat we in september 2020 starten in een modern en eigentijds gebouw met een nieuw restaurant, een hippe koffiebar, een event business center en een internationaal toerisme office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: