Leidinggevende Bediening (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als leidinggevende bediening?

Je geeft leiding in de mooiste hotels, restaurants en conferentieoorden. Je werkt mee in de praktijk en bent onderdeel van het managementteam. Een hectische en uitdagende baan, waarbij je er alles aan doet om het gasten naar hun zin te maken.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Zit leidinggeven in je bloed? Heb je affiniteit met de horeca? Ben je gastvrij, gedreven en flexibel? En kun je ook nog eens goed communiceren? Dan is de opleiding Leidinggevende Bediening écht iets voor jou.
Let op: de lesdag is op woensdag.

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25170 Medewerker bediening/café-bar (leidinggevende bediening)

Oud-student Amit vertelt over de opleiding Leidinggevende Bediening

Wat leer je op de opleiding Leidinggevende Bediening?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je het de gast naar de zin maakt. Naast gastvrijheid en vakmanschap leer je commercieel denken en handelen, net als leiding geven aan een team.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je gaat één dag in de week naar school en leert vier dagen per week in de praktijk. Aan het eind van je opleiding Leidinggevende Bediening heb je een afdelingsplan geschreven. Om dat te kunnen doen heb je kennis nodig van:

 • Gastheerschap, drankenkennis, warenkennis, menuleer en gastronomie
 • Marktkennis en horecaconcepten
 • Evenementen organiseren
 • Marketing, promotie en organisatie
 • Financiën, personeelsmanagement en leidinggeven

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Dit ga je leren

Leidinggeven

Gastvriendelijkheid

Professioneel communiceren

Gastronomie

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je mbo-opleiding

Na 3 jaar studeer je af als operationeel leidinggevende en kun je aan de slag op veel plekken binnen de horeca. Of je studeert verder binnen het mbo of hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Hotel Management School (verkort traject)
 • Facility Management
 • Vinologenopleiding
 • Lerarenopleiding Consumptieve Technieken

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Versnellen mogelijk
Als een student al een niveau 2 diploma Gastheer/Gastvrouw of het diploma Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw heeft, dan kan de opleiding worden versneld. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken aan. De geschatte kosten daarvoor zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 155,- (via Studers)
 • Laptop
 • Activiteitenweek (verschilt per activiteit)

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een prachtige leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. In dit moderne gebouw vind je leerrestaurant Lokaal, een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het college is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: