Kok (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je als kok?

Je werkt in een restaurant, eetcafé of cateringbedrijf. Als je net begint als kok help je vaak anderen, maar al snel kun je zelf gerechten maken. Uiteindelijk kook je volledige menu’s, onder aansturing van een leermeester.

Is de niveau 2 opleiding Kok iets voor mij?

Je bent een aanpakker en vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken. Je bent creatief en stressbestendig. En je houdt van samenwerken, want koken is echt teamwerk! Lijkt dit je iets, dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 243, -

Crebonummer en naam

25180 Keuken (Kok)

Wat leer je tijdens de niveau 2 Kokslopleiding?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een kok te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je bijvoorbeeld leert hoe je gerechten bereidt, recepten aanpast en de benodigde producten bestelt.

Hoe ziet de niveau 2 Koksopleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt om een goede kok te worden, een aantal algemene vakken en je gaat aan de slag in de praktijk (stage lopen en/of werkend leren). Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen in de week in de praktijk bij een bedrijf leert. 

Tijdens de opleiding leer je:

 • Mise en place maken (voorbereidende werkzaamheden)
 • Recepten aanpassen
 • Producten en gerechten bereiden
 • Werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
 • Onderhoud verrichten aan keukeninventaris
 • Benodigde producten bestellen, in ontvangst nemen, controleren en opslaan
 • Keukenadministratie

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het bedrijf betaalt ook mee aan jouw opleiding. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

 

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als kok en kun je aan de slag bij een restaurant, eetcafé of cateringbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Met een positief studieadvies en een toelatingsopdracht kun je doorstromen naar het tweede leerjaar van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 243,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken aan. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 155,-  (via Studers)
 • Laptop
 • Activiteitenweek (verschilt per activiteit)

De leslocatie

Wegens de verbouwing van het Horeca & Toerisme College worden de lessen van de opleiding Kok in het huidige schooljaar 2019-2020 gegeven op het Herculesplein 303 in Utrecht. Studenten die in september 2020 bij ons komen studeren, starten hun opleiding in het moderne, vernieuwde gebouw aan de Newtonbaan 12 in Nieuwegein.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: