Wat doe je als kok?
Je werkt in een restaurant, eetcafé, cateringbedrijf, hotel of brasserie. Als je net begint als kok help je vaak anderen, maar al snel kun je zelf gerechten maken. Uiteindelijk kook je volledige menu’s, onder aansturing van een leermeester.
Is deze niveau 2 opleiding iets voor mij?
Ben je creatief en sta je het liefst in de keuken? Ben je een aanpakker en vind je het niet erg om ’s avonds en in het weekeinde te werken? Ben je stressbestendig en hou je van samenwerken? Dan is de opleiding tot kok écht iets voor jou.
Let op: de lesdag is op vrijdag.
In het kort
Leerweg / Niveau
BBL / Niveau 2Duur
2 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 258, -Crebonummer en naam
- 25180 Keuken (Kok)
Wat leer je op de koksopleiding?
Tijdens jouw niveau 2 opleiding tot kok leer je hoe je gerechten bereidt, recepten aanpast en de benodigde producten bestelt. En je leert alles over samenwerken, want koken is echt teamwork!
Hoe ziet deze opleiding eruit?
De koksopleiding op niveau 2 is een echte praktijkopleiding. Je werkt vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren) en komt één dag per week naar school. Tijdens de opleiding leer je:
- Mise en place maken (voorbereidende werkzaamheden)
- Recepten aanpassen
- Gerechten bereiden met de juiste producten
- Werkruimtes, gereedschappen en machines schoonmaken
- Benodigde producten bestellen, in ontvangst nemen, controleren en opslaan
- Keukenadministratie
Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Dit ga je leren
Samenwerken
Administratie en inkoop
Gastvriendelijkheid
Gerechten bereiden
Werkend leren
Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Na je opleiding
Na twee jaar studeer je af als kok en kun je aan de slag bij een restaurant, eetcafé of cateringbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Met een positief studieadvies en een toelatingsopdracht kun je doorstromen naar het tweede leerjaar van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok niveau 3.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar
Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.
Kennismaken
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 258,-.
Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken aan. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:
- Boekenpakket, ongeveer € 240,- (via Studers)
- Laptop
- Diverse workshops
- Veiligheidsschoenen
Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht
Het Horeca & Toerisme College heeft een prachtige leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. In dit moderne gebouw vind je leerrestaurant Lokaal, een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het college is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.
Aanmelden
Na de zomer starten? Aanmelden kan nog, je hebt daarvoor DigiD nodig.
Direct aanmelden
Ook interessant


