Gastheer/Gastvrouw (bol/bbl, mbo)

BOL - BBL - Niveau 2

Wat doe je als gastheer of gastvrouw?

Je werkt in een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en het naar hun zin hebben. Een belangrijke taak van een gastheer of gastvrouw is het opnemen en uitserveren van de bestellingen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je bent een aanpakker en bezorgt mensen graag een onvergetelijke avond. Je bent stressbestendig en flexibel. Werken als anderen vrij zijn, is voor jou geen probleem. Ben je vriendelijk en een echte doorzetter, dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25168 Medewerker bediening/café-bar (Gastheer/-vrouw)

Wat leer je tijdens de opleiding Gastheer/Gastvrouw?

Om een goede gastheer/gastvrouw te worden leer je hoe je omgaat met diverse gasten en hoe je moet serveren.

Hoe ziet de opleiding Gastvrouw/Gastheer eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat aan de slag in de praktijk (stage lopen en/of werkend leren). De opleiding Gastheer/Gastvrouw start als bol opleiding. Dit betekent dat je vooral op school lessen volgt en daarnaast twee dagen per week stage loopt. In het tweede jaar werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren) en ga je nog maar een dag per week naar school. Dit heet bbl. 

Tijdens de opleiding leer je:

 • Omgaan met gasten
 • Serveertechnieken
 • Warenkennis
 • Kennis van vlees/vis/groenten
 • Voorbereidende en afsluitende werkzaamheden
 • Verwerken van gegevens in de administratie
 • Ontwikkeling van een goede beroepshouding

  Algemene vakken:
 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de praktijk. Deze opleiding start als bol opleiding, wat betekent dat je drie dagen per week naar school gaat en twee dagen per week stage loopt. In het tweede jaar werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren) en ga je nog maar één dag per week naar school. Dit heet bbl.

Stage:
Je doet ervaring op bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Werkend leren:
In het tweede jaar van de opleiding Gastheer/Gastvrouw ben je ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het bedrijf betaalt ook mee aan jouw opleiding.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding Gastheer/Gastvrouw

Na twee jaar studeer je af als gastheer/gastvrouw en kun je aan de slag bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf en congres- of evenementencentrum. Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kan ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen.

De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 100 - €150  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket ongeveer €100 - €300
 • Activiteitenweek (verschilt per activiteit)

De leslocatie

De leslocatie van het Horeca & Toerisme College aan de Newtonbaan 12 is in 2020 verbouwd. Het is een modern en eigentijds gebouw met een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: