Gastheer/Gastvrouw (bol/bbl, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL - BBL

Wat doe je als gastheer of gastvrouw?

Je werkt in een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en het naar hun zin hebben. Een belangrijke taak van de gastheer/gastvrouw is het opnemen en serveren van bestellingen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je bent een aanpakker en bezorgt mensen graag een onvergetelijke dag. Je bent stressbestendig en flexibel. Werken als anderen vrij zijn, is voor jou geen probleem. Ben je vriendelijk en een echte doorzetter, dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25168 Medewerker bediening/café-bar (Gastheer/-vrouw)

Wat leer je tijdens de opleiding Gastheer/Gastvrouw?

Om een goede gastheer/gastvrouw te worden leer je hoe je omgaat met diverse gasten en hoe je moet serveren.

Hoe ziet de opleiding Gastvrouw/Gastheer eruit?

Je krijgt een aantal algemene vakken en je gaat aan de slag in de praktijk (stage lopen en/of werkend leren). De opleiding Gastheer/Gastvrouw start als bol opleiding. Dit betekent dat je vooral op school lessen volgt en daarnaast twee dagen per week stage loopt. In het tweede jaar werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren) en ga je nog maar een dag per week naar school (bbl).

Tijdens de opleiding leer je:

 • Omgaan met gasten
 • Serveertechnieken
 • Warenkennis en kennis van vlees/vis/groenten
 • Voorbereidende en afsluitende werkzaamheden
 • Verwerken van gegevens in de administratie
 • Ontwikkeling van een goede beroepshouding

  Algemene vakken:
 • Nederlands en Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de praktijk. Deze opleiding start als bol opleiding, je gaat drie dagen per week naar school gaat en twee dagen loop je stage. In het tweede jaar werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren) en ga je één dag per week naar school. Je doet ervaring op tijdens eens stage bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

In het tweede jaar van de opleiding Gastheer/Gastvrouw ben je ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het bedrijf betaalt ook mee aan jouw opleiding. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding Gastheer/Gastvrouw

Na twee jaar studeer je af als gastheer/gastvrouw en kun je aan de slag. Of je studeert verder binnen het mbo.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken, materialen en een voorgeschreven kledingpakket aan. Een deel van de kleding wordt beschikbaar gesteld door het college en een deel schaf je zelf aan. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 100 - €150  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket ongeveer €100 - €300
 • Activiteitenweek (verschilt per activiteit)

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne en eigentijdse gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar,  het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je er zo (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: