Gastheer/Gastvrouw (bol/bbl, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL - BBL

Wat doe je als gastheer of gastvrouw?

Als gastheer of gastvrouw werk je in een hotel, restaurant, eetcafé, brasserie, cateringbedrijf of congrescentrum. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en het naar hun zin hebben. Een belangrijke taak van de gastheer/gastvrouw is het opnemen en serveren van bestellingen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Ben je een echte aanpakker? Bezorg jij mensen graag een onvergetelijke dag? Ben je vriendelijk, flexibel en stressbestendig? En is werken als anderen vrij zijn voor jou geen probleem? Dan is de opleiding Gastheer/Gastvrouw écht iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / 2

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25168 Medewerker bediening/café-bar (Gastheer/-vrouw)

Wat doet een gastvrouw op stage?

Wat leer je tijdens de opleiding Gastheer/Gastvrouw?

Om een goede gastheer of gastvrouw te worden leer je hoe je omgaat met diverse gasten. Je leert bestellingen opnemen en uitserveren. Ook komen zaken zoals administratie en kennis over ingrediënten in de keuken aan bod.

Hoe ziet de opleiding Gastvrouw/Gastheer eruit?

Je gaat in deze opleiding lekker veel aan de slag in de praktijk. Dit doe je door stage te lopen en door werkend leren. De opleiding Gastheer/Gastvrouw start als bol opleiding. Dit betekent dat je vooral op school lessen volgt en daarnaast twee dagen per week stage loopt. Vanaf het tweede jaar werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren) en ga je nog een dag per week naar school (bbl opleiding).

Tijdens de opleiding leer je:

 • Omgaan met gasten
 • Serveertechnieken
 • Warenkennis en kennis van vlees/vis/groenten
 • Voorbereidende en afsluitende werkzaamheden
 • Verwerken van gegevens in de administratie

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Gastvriendelijkheid

Serveertechnieken

Administratie

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de praktijk. Je doet ervaring op tijdens eens stage bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

In het tweede jaar van de opleiding Gastheer/Gastvrouw ben je ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Meer informatie over leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding Gastheer/Gastvrouw

Na twee jaar studeer je af als gastheer/gastvrouw. Je kunt dan aan de slag bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf, brasserie of congrescentrum. Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken, materialen en een voorgeschreven kledingpakket aan. Een deel van de kleding wordt beschikbaar gesteld door het college en een deel schaf je zelf aan. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket, ongeveer € 220,- leerjaar 1 (via Studers), ongeveer € 140,- leerjaar 2 (via Studers)
 • Laptop
 • Activiteitenweek (verschilt per activiteit)
 • Kledingpakket

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een International Office.

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: