Gastheer/Gastvrouw (bol, mbo)

BOL - BBL - Niveau 2

Wat doe je als gastheer of gastvrouw?

Je werkt in een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en het naar hun zin hebben. Een belangrijke taak van een gastheer of gastvrouw is het opnemen en uitserveren van de bestellingen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je bent een aanpakker en bezorgt mensen graag een onvergetelijke avond. Je bent stressbestendig en flexibel. Werken als anderen vrij zijn, is voor jou geen probleem. Ben je vriendelijk en een echte doorzetter, dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / 2

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25168 Medewerker bediening/café-bar (Gastheer/-vrouw)

Wat leer je tijdens de opleiding Gastheer/Gastvrouw?

Om een goede gastheer/gastvrouw te worden leer je hoe je omgaat met allerlei soorten gasten en hoe je moet serveren.

Hoe ziet de opleiding Gastvrouw/Gastheer eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat aan de slag in de praktijk (stage lopen en/of werkend leren). In deze opleiding loop je in het eerste jaar (bol) twee dagen in de week stage. In het tweede jaar (bbl) werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren).

Bol: je gaat drie dagen in de week naar school en twee dagen loop je stage bij een bedrijf.

Bbl: je gaat één dag in de week naar school en vier dagen werk je bij een bedrijf. Dit geldt ook voor het tweede jaar van je opleiding.

Tijdens de opleiding leer je:

 • Omgaan met gasten
 • Serveertechnieken
 • Warenkennis
 • Kennis van vlees/vis/groenten
 • Voorbereidende en afsluitende werkzaamheden
 • Verwerken van gegevens in de administratie
 • Ontwikkeling van een goede beroepshouding

  Algemene vakken:
 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de praktijk. In deze opleiding loop je in het eerste jaar (bol) twee dagen in de week stage. In het tweede jaar (bbl) werk je vier dagen in de week bij een bedrijf (werkend leren).

Stage:
Je doet ervaring op bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Werkend leren:
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het bedrijf betaalt ook mee aan jouw opleiding.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding Gastheer/Gastvrouw

Na twee jaar studeer je af als gastheer/gastvrouw en kun je aan de slag bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf en congres- of evenementencentrum. Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kan ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen.

De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 100 - €150  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket ongeveer €100 - €300
 • Activiteitenweek (verschilt per activiteit)

De leslocatie

Wegens de verbouwing van het Horeca & Toerisme College worden de lessen van de opleiding Gastheer/Gastvrouw in het huidige schooljaar 2019-2020 gegeven op het Herculesplein 303 in Utrecht. Studenten die in september 2020 bij ons komen studeren, starten hun opleiding in het moderne, vernieuwde gebouw aan de Newtonbaan 12 in Nieuwegein.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: