Facilitair Management (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Dit doe je als facilitair manager

Als facilitair manager is je dag nooit hetzelfde. Je hebt contact met iedereen, van de cateringmedewerkers tot aan de directeur. Je stuurt ook mensen aan, zodat bijvoorbeeld de inkoop goed geregeld wordt en dat een vergaderzaal helemaal in orde is. Jij houdt het overzicht, je weet wat er gebeurt op de werkvloer en stuurt bij waar nodig. Met je BHV-diploma (Bedrijfshulpverlening) op zak word je ook door collega’s benaderd bij calamiteiten. Jij zorgt ervoor dat een bedrijf soepel functioneert en alle collega’s hun werk goed kunnen doen.

Drie redenen waarom je kiest voor deze mbo-opleiding

Ben jij een geboren 'regelneef'? Heb je graag de touwtjes in handen? Lijkt het je leuk om leiding te geven en het beste in anderen naar boven te halen? En zoek je een brede opleiding waarmee je veel kanten op kan? Dan is de opleiding Facilitair Management écht iets voor jou!

 • De opleiding wordt als één van de beste beoordeeld door studenten.
 • Door de brede opzet ontdek je jouw talent en wat goed bij jou past.
 • Met je diploma heb je een hoge baangarantie en veel doorstroommogelijkheden.

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25608 Facilitair leidinggevende

De werkzaamheden van facilitair manager

Dit leer je tijdens de mbo-opleiding Facilitair Management

Tijdens de opleiding krijg je veel persoonlijke begeleiding en de opleiding heeft een hoog slagingspercentage. Je krijgt lessen die jouw talent verder ontwikkelen, zoals meewerken aan evenementen, maar ook het beheren van gebouwen en het verzorgen van de catering. De rode draad in de opleiding is professioneel communiceren, het aansturen van facilitair medewerkers en natuurlijk gastvrijheid.

Zo ziet de niveau 4 opleiding Facilitair Management eruit

Je krijgt praktijkvakken, algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens deze brede mbo-opleiding leer je: 

 • Samenwerken
 • Sociale en communicatieve vaardigheden
 • Een gastvrije houding
 • Professioneel communiceren
 • Veilig werken en alles over veiligheid in een organisatie
 • Evenementen organiseren
 • ICT-vaardigheden
 • Cateringwerkzaamheden en vergaderfaciliteiten
 • Schoonmaak-, magazijn- en logistieke werkzaamheden
 • Beheer van gebouwen en ondersteunende voorzieningen
 • EHBO & Bedrijfshulpverlening
 • Financieel management/economie

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Aansturen van medewerkers

Professioneel communiceren

Gastvriendelijkheid

ICT-vaardigheden

Evenementen organiseren

Stage lopen in de facilitaire dienstverlening

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op de opleiding en dat pas je toe tijdens de praktijklessen en stages in een bedrijf. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij kunnen je helpen met het vinden van een stage die bij jou past. Er zijn drie stageperioden tijdens je opleiding. In het eerste en tweede jaar heb je een basisstage, in het laatste jaar een managementstage. Je hebt ook de optie om in het buitenland stage te lopen.

Om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen, werk je ook op school mee aan activiteiten en evenementen. Je gaat dan heel zelfstandig aan het werk. Bijvoorbeeld bij de vergaderservice, de receptie of bij de Coffeebar. Je begeleidt medestudenten bij hun werkzaamheden en leert steeds beter samenwerken.

Na je opleiding Facilitair Management

Na drie jaar studeer je af als facilitair manager. Je bent een gewilde kandidaat voor een baan bij een cateringbedrijf, hotel, vakantiepark of ziekenhuis. Je kunt ook kiezen voor een vervolgopleiding op hbo-niveau, bijvoorbeeld Facility Management, Event Management, Veiligheidskunde of de Hogere Hotelschool. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten mbo-opleiding Facilitair Manager

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kan ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 340,-  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket 

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een International Office.

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: