Facilitair Dienstverlener voor anderstaligen (bol, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je als facilitair dienstverlener?

Als facilitair medewerker is je dag nooit hetzelfde. Je hebt contact met iedereen, van de cateringmedewerkers tot aan de directeur. Wanneer iemand tegen een probleem aanloopt, kom jij in actie. Op deze manier zorg jij dat iedereen binnen een bedrijf zijn werk goed kan doen. Jij zorgt ervoor dat de koffie klaarstaat, de vergaderzaal in orde is, en verzorgt een heerlijke lunch. Daarnaast ben jij vaak de redder in nood. Je helpt bijvoorbeeld wanneer het digibord het begeeft of wanneer het brandalarm afgaat. Ook zorg jij dat de gasten van het bedrijf waar je werkt, hartelijk worden ontvangen en zich welkom voelen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Ben je anderstalig en wil je naast het leren van een beroep ook je Nederlands verbeteren? Hou jij ervan om je handen uit de mouwen te steken? Doe je graag iets voor een ander? Kun je goed communiceren? En vind je het belangrijk om alles er verzorgd uit te laten zien? Dan is de opleiding Facilitair Dienstverlener echt iets voor jou!

Open avond 16 juni

Open avond 16 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25499 Facilitair dienstverlener (Facilitair medewerker)

De werkzaamheden van facilitair medewerker

Wat leer je?

Tijdens de opleiding krijg je veel persoonlijke begeleiding. Je leert het vak van facilitair dienstverlener in combinatie met de Nederlandse taal. Je krijgt lessen die jouw talent verder ontwikkelen, zoals meewerken aan evenementen, het beheren van gebouwen, en het verzorgen van catering.

Hoe ziet de opleiding Facilitaire Dienstverlener voor anderstaligen eruit?

Je krijgt veel praktijkopdrachten zodat je het vak snel onder de knie krijgt. Tijdens de opleiding leer je samenwerken en alles over gastvrijheid. Maar ook:

 • Professioneel communiceren
 • Veiligheid
 • ICT vaardigheden
 • Werken op evenementen
 • Cateringwerkzaamheden en vergaderfaciliteiten
 • Beheer van gebouwen en ondersteunende voorzieningen
 • Schoonmaak-, magazijn- en logistieke werkzaamheden
 • Werken achter de receptie
 • Extra Nederlands

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Nederlands

Samenwerken

Professioneel communiceren

Gastvriendelijkheid

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Dat pas je toe tijdens je stage en de praktijklessen. Zowel in het 1e als 2e leerjaar doe je veel praktijkervaring op door stage en de binnenschoolse praktijk. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs, bij de overheid, in de horeca of bij een grote organisatie. Wij helpen je bij het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding Facilitaire Dienstverlener voor anderstaligen

Na twee jaar studeer je af als facilitair dienstverlener en kun je aan de slag. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, de horeca, catering, een facilitair bedrijf, een vergadercentrum of bij een evenementenorganisatie en de meeste grote organisaties. Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Een diploma entree-niveau of vergelijkbaar
 • Nederlands op 1F
 • Inburgering afgerond

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de bol-opleiding Assistent Dienstverlening (bol, mbo).

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie natuurlijk een boekenpakket aan. Ook heb je voorgeschreven beroepskleding nodig. Een deel van de beroepskleding wordt beschikbaar gesteld door het college en een deel van de kleding schaf je zelf aan. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket, ongeveer € 300,-  (via Studers)
 • Een laptop
 • Kledingpakket

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een International Office.

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: