Facilitair Dienstverlener (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je als facilitair dienstverlener?

Met dit beroep kun je veel kanten op! Bijvoorbeeld als cateringmedewerker, servicemedewerker, receptionist, schoonmaker of als medewerker in een vergadercentrum. Centraal staat dat je dienstverlenend en gastvrij bezig bent.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

De handen uit de mouwen steken is voor jou de gewoonste zaak van de wereld, evenals iets voor een ander doen. Kun je goed communiceren en vind je het belangrijk om verschillende taken uit te voeren en alles er verzorgd uit te laten zien? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25499 Facilitair dienstverlener (Facilitair medewerker)

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Facilitair Dienstverlener?

Tijdens jouw opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je alles voor een vergadering regelt, hoe je in de catering werkt en hoe je professioneel communiceert. Ook wordt veel aandacht besteed aan jouw gastvrije houding.

Hoe ziet de niveau 2 opleiding Facilitair Dienstverlener eruit?

Tijdens de opleiding Facilitair Dienstverlener leer je:

 • Een gastvrije houding
 • Werken op evenementen
 • Sociale vaardigheden en professioneel communiceren
 • Veiligheid
 • ICT
 • Kantine-, vergader- en cateringwerkzaamheden
 • Schoonmaak-, magazijn- en logistieke werkzaamheden
 • Werken achter de receptie 
 • Samenwerken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Zowel in het 1e als het 2e jaar ga je stagelopen. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs, bij de overheid, in de horeca of bij andere grote organisaties. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen, werk je ook op school mee aan activiteiten en evenementen. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of bij de koffiebar. Ook is het bedrijfsleven nauw betrokken bij de opleiding. Zo ga je regelmatig op excursie of krijg je een gastles op school van iemand uit het bedrijfsleven.

Na je opleiding Facilitair Dienstverlener

Na twee jaar studeer je af als facilitair dienstverlener en kun je aan de slag in de gezondheidszorg, horeca, catering, schoonmaak, bij een vergadercentrum en bij evenementen, en bij de meeste grote organisaties. Of je studeert verder binnen het mbo. Als je het juiste niveau hebt, is het soms mogelijk om je aan te melden voor de opleiding Facilitair Management (niveau 4). Ook zijn er diverse horeca-opleidingen waar je met je diploma terecht kunt. Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de bol-opleiding Assistent Dienstverlening (bol, mbo)

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding Facilitair Dienstverlener

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kan ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 230,-  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket ca. € 75,-

De leslocatie

De leslocatie van het Horeca & Toerisme College aan de Newtonbaan 12 is in 2020 verbouwd. Het is een modern en eigentijds gebouw met een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: