Facilitair Dienstverlener (bol, mbo)

 • Niveau 2
 • BOL

Dit doe je in dit beroep?

Als facilitair dienstverlener is je dag nooit hetzelfde. Je hebt contact met iedereen, van de cateringmedewerkers tot aan de directeur. Wanneer iemand tegen een probleem aanloopt, kom jij in actie. Op deze manier zorg jij dat iedereen binnen een bedrijf zijn werk goed kan doen. Jij zorgt ervoor dat de koffie klaarstaat, de vergaderzaal in orde is, en verzorgt een heerlijke lunch. Daarnaast ben jij vaak de redder in nood. Je helpt bijvoorbeeld wanneer het digibord het begeeft of wanneer het brandalarm afgaat. Ook zorg jij dat de gasten van het bedrijf waar je werkt, hartelijk worden ontvangen en zich welkom voelen.

Is dit iets voor mij?

Hou jij ervan om je handen uit de mouwen te steken? Doe je graag iets voor een ander? Kun je goed communiceren? En vind je het belangrijk om alles er verzorgd uit te laten zien? Dan is de opleiding Facilitair Dienstverlener echt iets voor jou!

Drie redenen waarom je kiest voor deze mbo-opleiding

 • De opleiding wordt als één van de beste beoordeeld door studenten.
 • Door de brede opzet ontdek je jouw talent en wat goed bij je past.
 • Met je diploma heb je goede baankansen en veel doorstroommogelijkheden.

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25499 Facilitair dienstverlener (Facilitair medewerker)

De werkzaamheden van facilitair medewerker

Dit leer je tijdens de mbo-opleiding Facilitair Dienstverlener

Tijdens de opleiding krijg je veel persoonlijke begeleiding. En het slagingspercentage van de opleiding is hoog. Je krijgt lessen die jouw talent verder ontwikkelen, zoals meewerken aan evenementen, beheren van gebouwen, en het verzorgen van catering.

Zo ziet de niveau 2 opleiding Facilitair Dienstverlener eruit

Je krijgt veel praktijkopdrachten zodat je het vak snel onder de knie krijgt. Tijdens de opleiding leer je samenwerken en alles over gastvrijheid. Maar ook:

 • Werken op evenementen
 • Professioneel communiceren
 • Veiligheid
 • ICT vaardigheden
 • Kantine-, vergader- en cateringwerkzaamheden
 • Schoonmaak-, magazijn- en logistieke werkzaamheden
 • Werken achter de receptie 

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

ICT problemen oplossen

Samenwerken

Professioneel communiceren

Gastvriendelijkheid

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Dat pas je toe tijdens je stage en de praktijklessen. Zowel in het 1e als het 2e jaar ga je stagelopen. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs, bij de overheid, in de horeca of bij een grote organisaties. Wij helpen je bij het vinden van een stage die bij jou past.

Om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen, werk je ook op school mee aan activiteiten en evenementen. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of bij de Coffee Bar. Ook is het bedrijfsleven nauw betrokken bij de opleiding. Je mag regelmatig op excursie. Ook verzorgen we gastlessen op school van iemand uit het bedrijfsleven.

Na je opleiding Facilitair Dienstverlener

Na twee jaar studeer je af als facilitair dienstverlener. Je hebt een stevige basis om je talent in te zetten op de plek die het beste bij je past. Je bent een gewilde kandidaat voor een baan bij een cateringbedrijf, hotel, vakantiepark of in een ziekenhuis. Of je studeert verder binnen het mbo. Bijvoorbeeld de opleiding Facilitair Management (niveau 4). Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de bol-opleiding Assistent Dienstverlening (bol, mbo)

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding Facilitair Dienstverlener

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kan ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 290,-  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket ca. € 75,-

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar, het Evenementenbureau Eventory en een international office.

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: