Facilitair Dienstverlener (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Dit doe je als facilitair dienstverlener

Als facilitair dienstverlener is je dag nooit hetzelfde. Je hebt contact met iedereen, van de cateringmedewerkers tot aan de directeur. Wanneer iemand tegen een probleem aanloopt, kom jij in actie. Op deze manier zorg jij ervoor dat alle medewerkers binnen het bedrijf hun werk goed kunnen doen. Jij zorgt ervoor dat de koffie klaarstaat, de vergaderzaal in orde is, en verzorgt een heerlijke lunch. Daarnaast ben jij vaak de redder in nood, bijvoorbeeld wanneer het digibord het begeeft, of wanneer het brandalarm afgaat. Ook zorg jij dat de gasten van het bedrijf waar je werkt, hartelijk worden ontvangen en zich welkom voelen.

Drie redenen waarom je kiest voor deze mbo-opleiding

 • De opleiding wordt als één van de beste beoordeeld door studenten
 • Door de brede opzet ontdek je jouw talent en wat goed bij je past
 • Met je diploma heb je een hoge baangarantie en veel doorstroommogelijkheden

De handen uit de mouwen steken is voor jou de gewoonste zaak van de wereld, evenals iets voor een ander doen. Kun je goed communiceren en vind je het belangrijk om verschillende taken uit te voeren en alles er verzorgd uit te laten zien? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25499 Facilitair dienstverlener (Facilitair medewerker)

Dit leer je tijdens de mbo-opleiding Facilitair Dienstverlener

Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding, en het slagingspercentage van de opleiding is hoog. Je krijgt lessen die jouw talent verder ontwikkelen, zoals meewerken aan evenementen, beheren van gebouwen, en het verzorgen van catering. De rode draad in de opleiding bestaat uit vaardigheden in communiceren, samenwerken en gastvrijheid.

Zo ziet de niveau 2 opleiding Facilitair Dienstverlener eruit

Tijdens de opleiding Facilitair Dienstverlener leer je:

 • Een gastvrije houding
 • Werken op evenementen
 • Sociale vaardigheden en professioneel communiceren
 • Veiligheid
 • Gastvrijheid
 • ICT
 • Kantine-, vergader- en cateringwerkzaamheden
 • Schoonmaak-, magazijn- en logistieke werkzaamheden
 • Werken achter de receptie 
 • Samenwerken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage en de praktijklessen op school of in een bedrijf. Zowel in het 1e als het 2e jaar ga je stagelopen. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs, bij de overheid, in de horeca of bij andere grote organisaties. Wij kunnen je helpen met het vinden van een stage die bij jou past.

Om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen, werk je ook op school mee aan activiteiten en evenementen. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of bij de koffiebar. Ook is het bedrijfsleven nauw betrokken bij de opleiding. Zo ga je regelmatig op excursie of krijg je een gastles op school van iemand uit het bedrijfsleven.

Na je opleiding Facilitair Dienstverlener

Na twee jaar studeer je af als facilitair dienstverlener en heb je een stevige basis om je talent in te zetten op de plek die het beste bij je past. Je bent een gewilde kandidaat voor een baan bij een cateringbedrijf, een hotel, een vakantiepark of een ziekenhuis. Of je studeert verder binnen het mbo. Bijvoorbeeld de opleiding Facilitair Management (niveau 4). Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de bol-opleiding Assistent Dienstverlening (bol, mbo)

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding Facilitair Dienstverlener

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken en materialen aan. Onder materialen wordt een voorgeschreven kledingpakket bedoeld. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door het college en een deel van de beroepskleding schaf je zelf aan. Je kan ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van het college aan te schaffen of om de kleding zelf te kopen. De geschatte kosten voor de leermiddelen zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 290,-  (via Studers)
 • Laptop
 • Kledingpakket ca. € 75,-

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne en eigentijdse gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar,  het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je er zo (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: