Event Manager - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Opleiding tot event manager

Tijdens de opleiding Event Manager leg je een stevige basis voor een carrière in de event business. Jij kan straks ieder evenement, klein of groot, van a tot z zelf organiseren. 

Snel ervaring opdoen met organiseren doe je in de praktijk. Daarom werk je bij evenementenbureau Eventory met levensechte opdrachten en ga je veel op bezoek bij bedrijven. Ook krijg je regelmatig gastlessen van professionals. Zo krijg je een goed beeld van de veelzijdigheid van dit beroep en de mogelijkheden na je opleiding.

Is de opleiding Event Manager iets voor jou?

De opleiding Event Manager past bij je als je: 

 • interesse hebt in organiseren en graag dingen regelt
 • graag initiatief neemt en van aanpakken houdt
 • wilt leren om leiding te geven en het beste uit anderen naar boven te halen
 • het niet erg vindt om af en toe buiten schooltijden te werken of een event te bezoeken (Veel evenementen vinden 's avonds, in de weekenden en vakanties plaats)
 • gastvrij, flexibel en creatief bent

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25749 Medewerker Evenementenorganisatie

Het werk van een event manager

Een groot festival, een congres, een (zakelijk) publieksevenement of een bruiloft: als event manager zorg jij dat elk evenement perfect verloopt.  Van het inhuren van artiesten, de inkoop van de catering tot het regelen van de techniek. Zolang de bezoekers maar een onvergetelijke belevenis ervaren.

Inhoud van de opleiding Event Manager

Dit ga je leren:

 • Een goed programma maken
 • Een helder draaiboek schrijven
 • Samenwerken met en leidinggeven aan je team
 • Concepten ontwikkelen
 • Projecten managen
 • Financiën regelen
 • Marketing & Communicatie voor events
 • Plattegronden lezen
 • Veiligheid bij events regelen

Daarnaast krijg je les in algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Je leert en werkt in een "dynamische" omgeving waarin dingen snel veranderen. Op die manier word je steeds beter in samenwerken, plannen en goed communiceren. Wil jij je een eigen bedrijfje starten? We leren je wat ondernemerschap inhoudt en hoe je jezelf in de markt zet. 
Ondertussen brengen we je op de hoogte rond thema's als duurzaamheid. Zonder de hospitality, de grenzeloze gastvrijheid, uit het oog te verliezen.

Eigen evenementenbureau

In de praktijk leer je het meest. Dus werk je ook veel aan echte opdrachten, die binnenkomen via Eventory, het evenementenbureau van ROC Midden Nederland. In het eerste jaar van de opleiding Event Manager ga je al ervaring opdoen in ticketing, catering, artiestenbegeleiding, servicebalie, mobiliteit, veiligheid etc.

Verschillende locaties - verschillende aanpak

Wij bieden deze opleiding aan op 2 colleges: het Creative College in Utrecht en het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Op beide locaties word je opgeleid tot event manager, maar er zijn kleine verschillen.  

Op het Creative College leer je hoe het is om te werken bij festivals als Pinkpop, Mysteryland of het Bevrijdingsfestival, bij culturele instellingen zoals de Stadsschouwburg en grote publieksevenementen. Naast de basics over evenementen organiseren, leer je alles over (samenwerken met) licht- en geluidstechniek, podiumbouw en artiesten. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van oud-student Maaike.

Op het Horeca & Toerisme College leer je hoe het is om allerlei events te organiseren: van zakelijke events tot privé feesten. Denk aan een congres in de Jaarbeurs, feesten op horecalocaties zoals De Fabrique, evenementen voor goede doelen als Tour du ALS of een foodtruck evenement zoals Trek.  Naast de basics over evenementen organiseren, leer je alles over (samenwerken met) catering,  food & beverage en hospitality.

Dit ga je leren

Organiseren

Samenwerken

Plannen

Leiding geven

Stage

Je leert veel tijdens de lessen op school wat je toepast tijdens je stage. Je loopt stage bij bijvoorbeeld een evenementenbureau, leverancier, zalen- en congrescentrum, poppodium, op groot event of bij ons interne leerbedrijf Eventory.

Na je stage ben je klaar om te gaan werken of om door te studeren. Omdat je in de evenementensector gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook vaak 's avonds en in het weekend. 

Wat kun je na de opleiding Event Manager?

Aan het werk
Na 3 jaar studeer je af als event manager en kun je in veel verschillende functies aan de slag, bij een evenementen- of artiestenbureau, bij een evenementenlocatie, grote bedrijven of zelfs als weddingplanner! Jij bent nu een specialist op het gebied van organiseren, promoten en uitvoeren van events. 

Verder studeren
Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding: Associate Degree Eventmanager (Hogeschool Utrecht), Vrijetijdsmanagement, Media & Entertainment Management, Facility Management, Hotel & Eventmanagement, Leisure & Event Marketing, Hospitality & Event Management of Attractions & Theme Parks Management.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie zelf leermiddelen aan, zoals boeken en materialen. Daaronder valt ook het voorgeschreven kledingpakket. Een deel van de beroepskleding wordt aangeschaft en beschikbaar gesteld door de school en een deel schaf je zelf aan. Je kunt ervoor kiezen om het kledingpakket via de leverancier van de school te kopen of om dat zelf te doen. De leermiddelen bestaan uit:

 • Boekenpakket
 • Laptop
 • Excursies en workshops
 • Kledingpakket 

Leslocaties opleiding Event Manager

De opleiding Event Manager bieden we aan op zowel het Creative College in Utrecht als het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Bezoek de open dag om in gesprek te gaan met docenten en studenten en de verschillen tussen de locaties te ontdekken.

Of kom een middag meelopen op de locatie!

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: