Event Manager - bol

 • Niveau 4
 • BOL

De opleiding tot event manager

Tijdens de opleiding Event Manager leg je een stevige basis voor een carrière in de event business. Uiteindelijk kun je straks ieder event, klein of groot, van a tot z zelf organiseren.

Snel ervaring opdoen met organiseren doe je in de praktijk. Daarom werk je bij evenementenbureau Eventory met levensechte opdrachten en worden er veel bedrijfsbezoeken gedaan. 

Is de mbo-opleiding Event Manager iets voor mij?

 • Wil je leren organiseren en lijkt het je leuk zaken te regelen?
 • Neem je graag initiatief en hou je van aanpakken?
 • Vind je het niet erg om af en toe ook buiten schooltijden te werken/stage te lopen of een event te bezoeken? (Veel evenementen vinden 's avonds, in de weekenden en vakanties plaats)
 • Ben je daarnaast gastvrij, flexibel en creatief met ideeën of in het vinden van oplossingen?

Dan is de opleiding Event Manager echt iets voor jou.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25749 Medewerker Evenementenorganisatie

Het werk van een Event Manager

Een groot festival, een congres, een (zakelijk) publieksevenement of een bruiloft: als event manager zorg jij dat elk evenement perfect verloopt.  Van het inhuren van artiesten, de inkoop van de catering tot het regelen van de techniek. Zolang de bezoekers maar een onvergetelijke belevenis ervaren.

Hoe ziet deze niveau 4 opleiding eruit?

Je leert hoe je een goed programma maakt, een helder draaiboek schrijft en hoe je samenwerkt met en leiding geeft aan je team. Maar ook hoe je concepten ontwikkelt, projecten managet en de financiën regelt. Je leert plattegronden lezen en je krijgt les op het gebied van veiligheid. Je leert en werkt in een "dynamische" omgeving waarin dingen snel veranderen. Op die manier word je steeds beter in samenwerken, plannen en goed communiceren. 

Lesonderdelen:

 • Conceptontwikkeling
 • Marketing, communicatie, ondernemen & sales
 • Duurzaamheid
 • Hospitality
 • Projectmanagement
 • Financiering & sponsoring

Daarnaast krijg je les in algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Eigen evenementenbureau

In de praktijk leer je het meest. Dus werk je ook veel aan echte opdrachten, die binnenkomen via Eventory, het evenementenbureau van ROC Midden Nederland. In het eerste jaar van de opleiding Event Manager kun je hierdoor al ervaring opdoen in verschillende onderdelen als ticketing, catering, artiestenbegeleiding, servicebalie, mobiliteit, veiligheid etc.

Twee locaties - twee specialisaties

Wij bieden deze opleiding aan op twee colleges: het Creative College in Utrecht en het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Op beide locaties word je opgeleid tot event manager, maar er zijn kleine verschillen.  

Op het Creative College leer daarnaast je hoe het is om te werken bij festivals als Pinkpop, Mysteryland of het Bevrijdingsfestival en grote publieksevenementen, zoals de Libelle Zomerweken. Jij snapt dat daar veel bij komt kijken: artiesten, licht, geluid, tickets, enzovoorts. 

Op het Horeca & Toerisme College richt je je op food & beverage, hospitality en zakelijke events. Denk aan een congres in de Jaarbeurs, feesten op horecalocaties of een foodtruck evenement.

Dit ga je leren

Organiseren

Samenwerken

Plannen

Leiding geven

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen op school wat je toepast tijdens je stage. Je loopt stage bij bijvoorbeeld een evenementenbureau, leverancier, zalen- en congrescentrum, poppodium, op groot event of bij ons interne leerbedrijf Eventory.

Na je stage ben je klaar om te gaan werken of om door te studeren. Omdat je in de evenementensector gaat werken is dit vaak buiten kantoortijden, dus ook vaak 's avonds en in het weekend. 

Na je opleiding Event Manager

Na 3 jaar studeer je af als event manager en kun je aan de slag bij een evenementen- of artiestenbureau, bij een evenementenlocatie of zelfs als weddingplanner! Jij bent nu een specialist op het gebied van organiseren, promoten en uitvoeren van events. 

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding: Associate Degree Eventmanager (Hogeschool Utrecht), Vrijetijdsmanagement, Media & Entertainment Management, Facility Management, Hotel & Eventmanagement, Leisure & Event Marketing, Hospitality & Event Management of Attractions & Theme Parks Management.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek gewenst, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via MBOwebshop. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Leslocaties opleiding Event Manager

De opleiding Event Manager bieden we aan op zowel het Creative College in Utrecht als het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Bezoek de open dag om in gesprek te gaan met docenten en studenten en de verschillen tussen de locaties te ontdekken.

Of kom een middag meelopen op de locatie!

Aanmelden via Veronique Bouwhuis (@email) voor locatie Utrecht.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: