Assistent Horeca (bol, mbo)

BOL - Niveau Entreeopleiding

Wat doe je als assistent horeca?

Je werkt in een restaurant, eetcafé, broodjeszaak, fastfoodbedrijf of bedrijfsrestaurant. Daar help je ervaren horecamedewerkers bij hun taken, van eten bereiden tot opruimen. Jij zorgt dat alles er verzorgd uitziet.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Het lijkt je leuk om in de horeca te werken en je bent graag praktisch bezig. Houd je ervan met mensen om te gaan en ben je niet bang de handen uit de mouwen te steken? Dan is de opleiding Assistent Horeca iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Entreeopleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25252 Entree (Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie)

Wat leer je tijdens de opleiding Assistent Horeca?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je schoon en netjes werkt in een keuken en restaurant. Ook leer je goed communiceren en gastvrij zijn.

Hoe ziet de opleiding Assistent Horeca eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding leer je:

 • Samenwerken
 • Schoon en netjes werken in de keuken en het restaurant
 • Communicatieve vaardigheden
 • Gastvriendelijkheid
 • Eten en drinken gereed maken om te serveren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een horecabedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Dat is geen probleem, want horecabedrijven in de regio werken graag met het Horeca & Toerisme College samen. Tijdens je opleiding loop je twee dagen in de week stage.

Na je opleiding Assistent Horeca

Na één jaar ben je klaar met de opleiding en kun je aan de slag in de horeca. De school heeft veel contacten met horecabedrijven en denkt met je mee met het vinden van een baan. Of je studeert verder binnen het mbo. Afhankelijk van je studieresultaten en een positief advies van je docenten en loopbaanbegeleider kun je bijvoorbeeld de opleiding Facilitair Dienstverlener of Kok volgen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 1. Je hebt geen diploma
 2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
 3. Je bent 16 jaar of ouder

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De geschatte kosten voor het boekenpakket zijn ongeveer € 220,- (via Studers). 

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne en eigentijdse gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar,  het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je er zo (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: