Assistent Horeca (bbl, mbo)

BBL - Niveau Entreeopleiding

Wat doe je als assistent horeca?

Je werkt in een restaurant, eetcafé, broodjeszaak, fastfoodbedrijf of bedrijfsrestaurant. Daar help je ervaren horecamedewerkers bij hun taken, van eten bereiden tot opruimen. Jij zorgt dat alles er verzorgd uitziet.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Het lijkt je leuk om in de horeca te werken en je bent graag praktisch bezig. Houd je ervan met mensen om te gaan en ben je niet bang de handen uit de mouwen te steken? Dan is de opleiding Assistent Horeca iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25252 Entree (Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie)

Wat leer je tijdens de opleiding Assistent Horeca?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je schoon en netjes werkt in een keuken of restaurant. Ook leer je goed communiceren en gastvrij zijn.

Hoe ziet de entree opleiding Assistent Horeca eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding leer je:

  • Samenwerken
  • Schoon en netjes werken in de keuken en het restaurant
  • Communicatieve vaardigheden
  • Gastvriendelijkheid
  • Eten en drinken gereed maken om te serveren

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding Assistent Horeca

Na één jaar ben je klaar met de opleiding en kun je aan de slag in de horeca. De school heeft veel contacten met horecabedrijven en denkt met je mee bij het vinden van een baan. Of je studeert verder binnen het mbo. Afhankelijk van je studieresultaten en een positief advies van je docenten en studentcoach kun je bijvoorbeeld de niveau 2 opleiding Facilitair Dienstverlener of Kok volgen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.

Kosten opleiding Assistent Horeca

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen zoals boeken aan. De geschatte kosten voor het boekenpakket zijn ongeveer € 220,- (via Studers). 

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne en eigentijdse gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar,  het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je er zo (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: