Assistent Horeca - bbl

  • Entreeopleiding
  • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot assistent horeca

Tijdens deze entreeopleiding leer je hoe je schoon en netjes werkt in een keuken of restaurant. Ook leer je goed communiceren en vertellen we je alles over gastvrijheid en gastvriendelijkheid.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

  • Lijkt het je leuk om in de horeca te werken?
  • Ben je graag praktisch bezig? 
  • Hou je ervan met mensen om te gaan?
  • En ben je niet bang de handen uit de mouwen te steken?

Dan is de opleiding Assistent Horeca echt iets voor jou.

Let op: de lesdag is op maandag.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

  • 25742 Entree (Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie)

Het werk van een assistent horeca?

Een horeca-assistent werkt bijvoorbeeld bij een restaurant, eetcafé, broodjeszaak, fastfood of fastservice bedrijf, in de catering of bij een bedrijfsrestaurant. Daar help je ervaren horecamedewerkers bij hun taken. Denk aan het bereiden van eten tot het opruimen. Je zorgt er ook voor dat alles er verzorgd uitziet.

Inhoud van de opleiding Assistent Horeca

De opleiding Assistent Horeca is een bbl-opleiding op Entree niveau. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, zoals het bereiden van eten en het schoonmaken van machines in de keuken. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Dit ga je leren

Maaltijden serveren

Gereedschappen en machines schoonmaken

Samenwerken

Gastvriendelijkheid

Eten bereiden

Schoon en netjes werken

Werkend leren

Bij een bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je vier dagen bij een leerbedrijf.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na je opleiding Assistent Horeca

Na 1 jaar ben je klaar met de opleiding Assistent Horeca en kun je aan de slag in de horeca. De school heeft veel contacten met verschillende bedrijven. We kunnen dus goed meedenken en helpen bij het vinden van een baan.

Na de opleiding kun je ook verder studeren binnen het mbo. Afhankelijk van je studieresultaten en advies van je docenten en studentcoach kun je bijvoorbeeld de niveau 2 opleiding Facilitair Dienstverlener of Kok gaan doen.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma.
2. Je hebt nog geen 2 jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding.
3. Je bent 16 jaar of ouder.

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten.

Bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Daarnaast schaf je tijdens je studie leermiddelen als een boekenpakket aan.

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een prachtige leslocatie in Nieuwegein, centraal gelegen in de provincie Utrecht. In dit moderne gebouw vind je leerrestaurant Lokaal, een hippe coffeebar, evenementenbureau Eventory en een International Office. Het college is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: