Assistent Dienstverlening (bol, mbo)

BOL - Niveau Entreeopleiding

Wat doe je als assistent dienstverlening?

Je kunt bijvoorbeeld werken in een verzorgingshuis, broodjeszaak, ziekenhuis of in de schoonmaakbranche. Je helpt ervaren medewerkers bij hun taken. Je hebt veel contact met de gasten, klanten of cliënten.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Het lijkt je leuk om andere mensen te helpen en je bent graag praktisch bezig. Ga je graag met mensen om en weet je van aanpakken? Dan is de opleiding Assistent Dienstverlening echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Entreeopleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25251 Entree (Assistent dienstverlening en zorg)

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Assistent Dienstverlening?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je schoon en netjes werkt. Ook leer je goed communiceren en omgaan met gasten, klanten en cliënten.

Hoe ziet de entreeopleiding Assistent Dienstverlening eruit?

Je krijgt veel praktijkopdrachten zodat je het vak snel onder de knie krijgt. Tijdens de opleiding leer je:

 • Samenwerken
 • Schoon en netjes werken
 • Communicatieve vaardigheden
 • Gastvriendelijkheid
 • Omgaan met gasten/klanten/cliënten
 • Instructies en procedures opvolgen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Stage lopen in de facilitaire dienstverlening

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je kunt ervaring opdoen in de dienstverlening. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt twee of drie dagen per week stage. Bij jouw stagebedrijf krijg je begeleiding van een leermeester. Vanuit school is er een studentcoach die je begeleidt. De school zorgt voor een erkend leerbedrijf waar je stage gaat lopen. Veel bedrijven in de regio werken graag samen met het Horeca & Toerisme College.

Na je opleiding Assistent Dienstverlening

Na één jaar ben je klaar met de opleiding en kun je gaan werken. De school heeft veel contacten met bedrijven en denkt met je mee over de baan die bij je past. Of je studeert verder binnen het mbo. Afhankelijk van je studieresultaten en een positief advies van je docenten en studentcoach kun je bijvoorbeeld de opleiding Facilitair Dienstverlener of Gastvrouw/Gastheer gaan doen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 1. Je hebt geen diploma
 2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
 3. Je bent 16 jaar of ouder

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten mbo-opleiding Assistent Dienstverlening

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De geschatte kosten voor het boekenpakket zijn ongeveer €200 (Via STUDERS).  

Mooiste leslocatie in de provincie Utrecht

Het Horeca & Toerisme College heeft een gloednieuwe leslocatie, centraal gelegen in de provincie Utrecht.

In dit moderne en eigentijdse gebouw vind je een nieuw restaurant, genaamd Lokaal, een hippe Coffeebar,  het Evenementenbureau Eventory en een international office. 

Het Horeca & Toerisme College is kleinschalig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je er zo (in 15 minuten vanaf Centraal Station Utrecht). Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: