Veel enthousiasme tijdens jaarlijkse speeddates tussen horecastudenten en -leerbedrijven

speeddates Horeca & Toerisme College

Ook dit jaar stonden de jaarlijkse speeddates op het Horeca & Toerisme College op het programma. Op 2 februari gingen horecastudenten en -leerbedrijven het gesprek met elkaar aan, op zoek naar een goede match voor een stage of leerwerkplek met als gevolg een informatieve en gezellige dag.

De interesse voor de speeddates was groot. Maar liefst 240 studenten en 90 bedrijven tekenden zich in. De studenten van het Horeca & Toerisme College begrijpen dat de Utrechtse horeca dringend op zoek is naar personeel, maar gebruiken de speeddate toch ook vooral om zich eens lekker te oriënteren. Iris volgt de opleiding Manager/Ondernemer Horeca: “De speeddates helpen echt heel erg. Je kunt lekker rondneuzen bij mooie bedrijven.” Alyssa, eveneens student aan dezelfde opleiding, vult aan: “Je krijgt veel informatie over de verschillende kanten van een bedrijf. Zo kun je ook uitzoeken wat bij je past.”

Ook Julius, student Zelfstandig Werkend Kok gebruikt de speeddates om, naast het zicht op een leuke stageplek, zich vooral te oriënteren: ‘Het ging goed met de gesprekken. Ik vond het heel leuk en interessant. Ik ben op zoek naar een leuke stageplek, maar gebruik de speeddates ook vooral om meer overzicht te krijgen van alle restaurants die er zijn en de verschillen daartussen.’

Voor Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland, zijn deze opmerkingen van ‘haar studenten’ niet nieuw: “Onze studenten leren toch echt het beste in de praktijk en niet in een klaslokaal. Fijn dat ze met open armen worden ontvangen door de horeca-organisaties waar we intensief mee samenwerken. En dat ze bovendien gelijk impact kunnen maken. Er wordt met smacht op hen gewacht!”

Ondanks de tekorten in de horeca, zien de deelnemende bedrijven aan de speeddates de ontmoetingen met de studenten niet als lapmiddel voor tekorten in de planning. Extra handen worden op prijs gesteld, maar investeren in de toekomst en het ontwikkelen van horecatalent lijken hun belangrijkste drijfveer te zijn. Betty Piepot van Grand Hotel Karel V: “Deze speeddates trekken veel gemotiveerde studenten aan. We worden er zelf enthousiast van als we over ons eigen bedrijf mogen vertellen en hopen even enthousiaste studenten aan te trekken. Stagiairs zorgen nu voor extra handjes, maar we doen het vooral om goede mensen op te leiden waar je straks wat aan hebt”. Sander van de Goorbergh van Holland Casino besluit: “Momenteel loopt er ook een student van het Horeca & Toerisme stage bij ons. Wij willen studenten echt helpen bij hun opleiding. We hebben ook echt positieve ervaringen met vorige stagiairs, vandaar dat we dat nu weer willen.”

2 februari 2022
ROC Midden Nederland
Horeca & Toerisme College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: