Studenten Horeca & Toerisme College bezoeken Champagnestreek

studenten champagnestreek

Waar leer je alles over champagne? In de streek Champagne in Frankrijk! Donderdag 14 oktober vertrokken 14 studenten van het Horeca & Toerisme College naar Frankrijk voor een tweedaagse champagnetrip.

De reis had eigenlijk een jaar eerder moeten plaatsvinden, in aanloop van de grote opening van het verbouwde Horeca & Toerisme College. Als ambassadeurs van deze opening waren de studenten geselecteerd om mee te gaan naar Frankrijk om daar een 9 liter fles champagne op te halen die geschonken zou worden op de opening. Vanwege de corona maatregelen kon de reis vorig jaar niet doorgaan. 

De studenten representeerden het hele college: alle opleidingsrichtingen en niveaus waren vertegenwoordigd. De reis werd begeleid door twee heren van de Confrérie de Sabre d'Or. Zij leerden de studenten vorig jaar al hoe ze een fles champagne moesten sabreren en hadden nu gezorgd voor een afwisselend programma in het hart van de Champagnestreek. De trip voert langs drie champagnehuizen. De eerste stop is bij Champagnehuis Arnould de Beaufort. Een relatief klein familiehuis waar de studenten kennis maken met het hele proces van druif tot champagne. En waar de nadruk ligt op ecologisch champagne maken. Na een bezoek aan de wijnvelden worden de eerste glazen champagne geproefd!

Hierna zijn ze te gast bij Philippe Brugnon, die een middelgroot champagnehuis leidt. Philippe neemt de studenten mee naar zijn champagnekelders en vertelt met verve over zijn bedrijf en het hele proces. Er worden ook twee flessen gesabreerd en ook hier staan de glazen klaar om te proeven. 

De laatste stop is bij het grote en commerciële champagnehuis Pommery midden in Reims. Weer een totaal andere beleving dan de vorige twee huizen. De imposante gebouwen, een enorme oprijlaan en kelders van wel 18 kilometers lang zijn indrukwekkend. 

Al met al een leuke en interessante reis! De studenten hebben ontzettend veel geleerd, hebben de verschillen tussen een klein en een heel groot champagnehuis kunnen beleven, hebben genoten van de Franse keuken en heerlijke champagnes geproefd. En de meest wijze les? Er zijn super veel gelegenheden waar je champagne kan drinken, echt niet alleen met Oud & Nieuw!

26 oktober 2021
ROC Midden Nederland
Horeca & Toerisme College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: