Horeca Speeddates laat student verder kijken dan de grote namen

Horeca Speeddates ROC Midden Nederland Nieuwegein restaurant De Watertoren

Ook dit jaar was het weer druk in sommige lokalen: de ene horecagelegenheid spreekt meer tot de verbeelding van de studenten van het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein dan de ander. Toch waren er lokale bedrijven die niet hoefden te klagen over belangstelling, mede dankzij de opzet van de Horeca Speeddates. Woensdag 31 januari gingen meer dan 350 studenten op zoek naar een match voor een stage- of leerwerkplek tijdens deze Speeddates op het college van ROC Midden Nederland. Vertegenwoordigers van zo’n 80 horecabedrijven werden verdeeld over het pand en stonden klaar om een enthousiast gesprek te voeren. De krapte op de arbeidsmarkt in de horeca en hospitality is onverminderd groot, dus het vinden van goede werknemers een serieuze zaak. De Speeddates die op deze mbo-school worden georganiseerd moeten hierbij helpen. Doordat de studenten meerdere gesprekken moeten voeren, komen ze ook in contact met iets minder bekende, maar minstens even leuke, werkgevers. 

Zoals restaurant Céline uit Nieuwegein, dat toch kon rekenen op veel belangstellenden. “We voelen ons vereerd met alle belangstelling”, aldus maître Mo El Berkaoui. “Het is goed voor het vak om te zien dat er zoveel interesse is in ons bedrijf. Dat geeft wel extra energie”. Niet alle studenten waren van te voren bekend met zijn bedrijf. “Maar ze komen via via, of hebben ons op social media gezien”. Volgens El Berkaoui is het daarom belangrijk dat duidelijk is waar je voor staat en dit ook weet uit te stralen. “We willen een echte beleving neerzetten, de verwachtingen van onze gasten overtreffen. Die ambitie spreekt aan.” Student Mats volgt de bbl-opleiding Zelfstandig Werkend/Gespecialiseerd Kok en heeft die ochtend meerdere gesprekken gehad voor een leerwerkplek, waaronder met El Berkaoui. “Doordat er zo’n lijst was met bedrijven waar ik uit kon kiezen, ga je je wel meer verdiepen. Ik denk dat ik makkelijk 9/10 van de namen niet kende. Maar dan ga je toch googelen en zo een keuze maken. Ik zou anders niet snel zo makkelijk contact zoeken met deze bedrijven.” Céline kwam hierdoor ook op het lijstje van Mats. “Het zag er gaaf uit, ze zitten in een oud fort en ze hebben een gave kaart. Verfijnd koken. Dat sprak mij wel aan”.  Dick Creutzburg, P&O Manager Van der Valk Vianen, onderstreept dat het juist goed is dat studenten zich breed oriënteren. “Dat moedigen we ook aan. Juist tijdens je opleiding moet je je horizon verbreden, zoveel mogelijk verschillende dingen proberen om te ontdekken wat bij je past. Wij blijven onze oud-studenten in ieder geval altijd volgen en vaak kom ik weer in de lucht wanneer we nieuwe mensen nodig hebben. De chef-kok van ons restaurant in Utrecht-stad is bijvoorbeeld een oud-student van het Horeca & Toerisme College.” 

Traditiegetrouw worden de Speeddates Horeca op het Horeca & Toerisme College georganiseerd in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College: “We hebben een breed netwerk van bedrijven. Door geregeld interessante gastlessen en excursies te organiseren, maar ook zeker door de Speeddates brengen we studenten en bedrijven dichter bij elkaar. Naast dat je de praktijk zo goed leert kennen, inspireert het ook en zorgt het voor mooie kansen op een passende stage- of leerwerkplek en in de toekomst een plek om te werken.” Een goede stage- of leerwerkplek wordt gezocht middels vier gespreksrondes van 20 minuten tussen de studenten en bedrijven. De studenten kunnen van tevoren in het matchingsysteem aangeven met welke bedrijven zij graag in gesprek gaan. Tijdens de gesprekken proberen bedrijven zichzelf te presenteren en krijgen studenten de kans vragen te stellen en te kijken of het bedrijf bij hun interesses past. Met nog steeds een groot aantal openstaande vacatures in de horecasector, was het wederom aan de vertegenwoordigers van de bedrijven om zichzelf goed in de kijker te zetten. Banners, pakkende PowerPoint presentaties en goodies: het werd allemaal in de strijd gegooid. Of dit daadwerkelijk ook dé gouden match leidt, zal duidelijk worden in de weken na de Speeddates. 

31 januari 2024
ROC Midden Nederland
Horeca & Toerisme College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: